top of page

BOŞANMA DAVALARINDA AİLE KONUTUNUN TAHİSİ




BOŞANMA DAVALARINDA AİLE KONUTUNUN TAHİSİ

BOŞANMA DAVASI AÇARKEN sosyal, ekonomik durumunuzu izah eder ve mümkün olduğunca belgelendirmeniz ve özellikle TALEP ETMENİZ halinde

( 4721 sayılı Türk Medeni Kanun  madde 254” Madde 254- Evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi hâlinde, ailenin ortak kullanımına özgülenmiş ve eşler arasında eşit olarak paylaşma konusu olan konutta kalmaya ve ev eşyasını kullanmaya hangisinin devam edeceği konusunda eşler anlaşabilirler. Konutta kalma hakkını elde eden eş, bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesini isteyebilir.  Eşlerin aile konutunda kimin kalmaya ve ev eşyasını kimin kullanmaya devam edeceği konusunda anlaşamamaları hâlinde, hakkaniyet gerektiriyorsa hâkim, olayın özelliklerini, eşlerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve varsa çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak bu hakka hangisinin sahip olacağına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re'sen karar verir; bu kararında kalma ve kullanma süresini belirleyerek tapu kütüğüne şerhi için tapu memurluğuna bildirir. Hâkim aksine karar vermedikçe hak, belirlenen sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. Ancak, bu süre sona ermeden yararlanan tarafın durumunda değişiklik olması hâlinde, diğer taraf hâkimden, kararın gözden geçirilmesini isteyebilir. Eşler konutta kira ile oturuyorlarsa hâkim, gerektiğinde konutta kiracı sıfatı taşımayan eşin kalmasına karar verebilir. Bu durumda, kiralayanın sözleşmeden doğan haklarını güvenceye almak için gerekli düzenleme yapılmasına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re'sen karar verilir.  “ gereğince )

BOŞANMA DAVASI  KARARI KESİNLEŞENE KADAR mahkeme kararıyla MÜŞTEREK KONUTTA YAŞAMAYA DEVAM EDEBİLİRSİNİZ.

 

Boşanma davası dilekçenizde dilekçenin baş kısmına AİLE KONUTU TAHSİSİ TALEBİ VARDIR yazarsanız( dilekçenin netice-i talep kısmına yazmayı da unutmayın), mahkeme bu hususla ilgili öncelikli olarak karar verir.  Durumunuzu ise kısaca izah edebilirsiniz. Örneğin; “….adresindeki aile konutunda kızım(yaş)……isim.., oğum(yaş)….isim.. ile birlikte yaşamaktayım. Şu an çalışmıyorum ve herhangi bir gelirim de söz konusu değildir. Oğlum eve yürüme mesafesindeki…….adındaki okula gitmektedir. Ekonomik anlamda ev kiralayabilmem söz konusu olmamakla, muhtarlıktan aldığım fakirlik belgem ektedir. Boşanma davasının başından, karar kesinleşinceye kadar aile konutunun ivedilikle tarafımı tahsisini sayın mahkemenizden talep etmek zaruretim hası olmuştur. “ şeklinde AİLE KONUTU TAHİSİ TALEBİNİZİ dilekçenize ekleyebilirsiniz. Ayrıca netice-i talep kısmında “…..adresindeki aile konutunun Boşanma davasının başından, karar kesinleşinceye kadar müşterek konutun ivedilikle tarafıma tahsisine karar verilmesini talep ederim.” Yazmayı unutmamanız gerekmektedir.

 

 
 
 

Comments


bottom of page